luni, 7 septembrie 2009

Asta nu mai e de mult România noastră

E măret ce doreşte Alexandra Svet în deja celebrul ei manifest “Asta nu e România noastră”, adică o Românie performantă, eliberată de o clasă politică abjectă, coruptă, imorală care o gâtuie. Totuşi, ceva m-a deranjat în discursul său. Musteşte de termeni “multinaţionali" (business, task, dead-line, traininguri, team-buildinguri, power pointuri, etc.), adică limba de lemn a capitalismului care, din câte ştiu, şi-a băgat mult coada în treburile interne şi se face vinovat destul de mult pentru situaţia prezentă a României. Inclusiv cuvântul lider este scris în varianta sa engleză, preferată de managerii de top: leader.

A scăpa de lepădăturile care ne guvernează nu înseamnă să acceptăm orbeşte o traiectorie occidentală care generează discrepanţe sociale enorme. Ar fi o eroare. Lumea nu e compusă numai din tineri deştepti, dinamici, capabili, “experţi în domeniul lor”, “creiere vânate de toate companiile multinaţionale, oameni care gestionează bugete de miliarde”, “care ştiu să negocieze într-un mediu internaţional, într-o piaţă globală”, ci mai ales din oameni simpli, cu mai puţină educaţie, poate mai puţin dinamici, dar care au şi ei aceleaşi drepturi precum noi cei ce ne-am tocit coatele pe băncile şcolilor. Mă tem că Alexandra se rezumă la a elogia o elită, fie ea de tineri capabili, însă toţi manageri, directori de bănci, patroni, scoţându-i din schemă pe cei mulţi. E de înteles, pe de o parte, e femeie de afaceri.



Nu e vorba, o sustin în iniţiativa ei de a-i scoate pe români din starea de indiferenţă cruntă faţă de propriile lor interese (din cauza statutului de spectatori pe care îl au românii, împart vina cu clasa politică), dar a crede că „centrele politice şi financiare” abia aşteaptă să recepteze România ca pe un interlocutor nou” e o afirmaţie care mi-ar provoca o criză de râs dacă nu aş considera-o dramatică. România nu mai e de mult a noastră. Asta pentru că hoţii sunt şi de-ai noştri, dar şi de-ai lor, adică exact acei manageri ce gândesc global (după cum spune Alexandra), întâmpinaţi, timp de 20 de ani, nu cu pâine şi sare, ci cu contractele deja pregătite pentru a intra în posesia ţării şi pentru a o sărăci deliberat.

Mai degrabă aş fi de acord cu un punct de vedere postat de un cititor al manifestului. Iată comentariul lui Ion:

"Nu Alexandra, sub nici o formă nu vrem să schimbăm stăpânirea analfabeţilor de care pomeneşti cu a şefilor din multinaţionale, e ca şi cum ai schimba o armată cotropitoare cu alta. Căci multinaţionala nu are alt Dumnezeu decât banul, iar slăbiciunea guvernelor duce la întărirea transnaţionalei. Noi avem nevoie de alt sistem social, clădit pe om, nu pe ban, care să aducă mai multă bunăstare socială, nu materială (…). Doar când românul va conştientiza necesitatea coeziunii sociale vom reuşi ceva. Dar asta nu se va întâmpla în acest secol. Manipularea şi pervertirea conştiintelor sunt apanajul mediei corporatiste".


http://gandeste.org/general/treziti-va-asta-nu-e-romania-noastra/4139/comment-page-1/

3 comentarii:

  1. Alexandra Svet nu e un "creier vanat de multinationale" (zic eu). E o tipa care si-a facut campanie de imagine speculand sentimentul de indignare fata de profundele nedreptati care macina societatea romaneasca. Dar stii si tu ca cine striga mai tare "hotul"... e patronul companiei "Phoenix Relocation".

    Iata ce scrie Ciutacu: "Eu înţeleg că domnişoara Svet vrea să facă un bănuţ cinstit pe spinarea fraierilor care s-ar întoarce-n ţară sau ar veni, prin firma de relocare pe care o manageriază (din cladirea lui Locic), mânaţi de înalte idealuri revoluţionare, dar nu chiar toţi avem ciungă-n păr. Fiindcă obisnuim sa ne tundem scurt ca să nu ne-o lipească alţii." [http://www.ciutacu.ro/articol/revolutia-facebook-intra-n-renovare/]

    Un articol in Catavencu, cu poza distinsei domnisoare. Parca e culeasa de pe Dorobanti, nu?
    http://www.catavencu.ro/manifestul_genera_iei_facebook_trezi_i_va_asta_nu_e_romania_noastra-9769.html


    P.S. Oare cine o fi taică-su?

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am uitat si pe linkedin.com si teza privitoare la campania de imagine se sustine. Alexandra Svet e si PR Manager la Q Magazine Romania - www.qmagazine.ro. Acum se promoveaza se pare pe ea insasi.

    Sunt curios ce facultate a terminat, daca a facut si un master. La rubrica "Educatie" scrie doar: "University ".

    Partea tare vine de-abia acum: la QMagazine e director general Floriana Jucan.
    Phoenix Relocation are adresa: Calea Dorobantilor Street No 182, apt 4, Sector 1 , Bucharest, Romania ; QMagazine are adresa: Calea Dorobanti nr. 182, et. 1, ap. 4.

    Despre Floriana Jucan: "Cînd s-a făcut măricică, Floarea a dat cu sensibilitatea de politică şi a învăţat că un scandal erotic te poate face vedetă. Aşa s-a născut Floriana Jucan, jurnalista care a făcut năzbîtii pe sub cearceafuri cu Jean-Pierre Vettovaglia (fost ambasador al Elveţiei la Bucureşti). În urma acestui episod erotic a rezultat o carte, Ambasadorul (1996), în care Floriana ne povesteşte tot ce trebuie să ştim şi toate pozele pe care aveam sau nu nevoie să le vedem. Cît de fericită a fost apoi lîngă Gigi Kent se ştie. Toată lumea ştie." [http://www.catavencu.ro/floriana_jucan_i_q_magazine_i-9618.html]

    Revista "Q MAGAZINE" este editata de BABILON PRESS S.R.L., care are ca administrator pe OBRETIN PETRA si ca asociati pe JUCAN FLORIANA si OBRETIN PETRA.

    Situatia companiei, potrivit site-ului www.listafirme.ro, e cam nasoala: in 2008 BABILON PRESS a avut o cifra de afaceri de 1.670.024 RON si o PIERDERE de 335.015 RON!!! Dupa ce in 2006 avusese, la o cifra de afaceri similara (1.641.227 RON) un profit de 316.084 RON.

    Concluzie: patronii atunci cand le pica afacerile stiu sa se imbrace in straie revolutionare si sa isi faca reclama. Vanzarile cresc, lumea aude de ei si hopa ies din rahat. Lupu' in blana de oaie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,Jethro, e adevarat, cand am auzit prima data de Alexandra Svet am citit si articolele care ii faceau prezentarea, iar informatia despre asocierea cu Floriana Jucan m-a ajutat sa ma lamuresc definitiv.
    Problema tinerilor nostri invatati care ajung in functii publice sau manageri de top este ca preiau prea curand naravurile celor pe care Alexandra ii ponegreste pe drept cuvant.
    Ideea e ca demersul ei e inutil atata vreme cat vizeaza privilegii pentru o categorie restransa. Pentru ca eu nu am inteles altceva din manifest.
    Salut!

    RăspundețiȘtergere