duminică, 6 februarie 2011

Cântecul celui ales

Silvio Rodríguez (un cantautor cubanez aproape necunoscut la noi) a spus de multe ori că a scris acest cântec pentru Abel Santamaría, membru al gherilelor, torturat şi asasinat după asaltul asupra unităţii militare Moncada (una dintre primele acţiuni ale revoluţiei cubaneze) în lupta pentru eliberarea Cubei din mâinile imperialismului.
Dar după uciderea lui Che Guevara în Bolivia (acea Bolivie teleghidată de Washington, azi din ce în ce mai îndepărtat), cântecul celui ales se cântă în onoarea sa. În fond, nimeni nu încarnează mai mult ca Che imaginea războinicului devotat trup şi suflet luptei pentru dreptate şi celor pentru care lupta pentru „frumos îi costă viaţa”,

De aceea, în memoria lui Che şi a tuturor celor care nu pot să stea în case resemnaţi în faţa injustiţiei, indignaţi în faţa inegalităţii sau a jafului celor puţini asupra celor mulţi şi care îşi sacrifică viaţa comodă, dar servilă, pentru a merge să „omoare canalii cu tunul care taie drum spre viitor”, prima traducere şi subtitrare a unui clip video în limba română făcută în colaborare cu Jose Luis Forneo (care gestionează blogul Un vallekano en Rumania, prima din multe alte viitoare, este a acestui cântec de neiutat al trubadurului revoluţionar Silvio Rodríguez, cântecul celui ales ("La cancion del elegido").



3 comentarii:

  1. Am intrat zilele trecute din greşeala pe un blog wordpress legion-gutanesc şi ce sa-mi vada ochiul.Proprietarul avea pus ca motto aforisma lui Che "Mai bine mori ın picioare decat sa traieşti ın genunchi" dap de Rodriguez de unde sa ştie lumea.Dar nu asta e problema ci faptul ca traduc toti fara sa scrie autorul,

    Çeao,

    RăspundețiȘtergere
  2. Incercam sa ii facem cunoscuti, in masura posibilitatilor, pe artistii care merita sa fie ascultati, dar care sunt ignorati din motive delicate.
    Salut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos cântec. Frumoase versuri.
    Felicitări pentru efortul de a face cunoscut acest cântec și, de a traduce în română versurile. Mulțumesc.

    Salut!

    RăspundețiȘtergere