miercuri, 1 iulie 2009

Export sau import, totuna pentru Băse

Politicienii chiar ne iau de proşti, de naivi, de fraieri în ultima vreme. Chiar cred că putem înghiţi toate mizeriile care le ies din capetele coclite şi ahtiate după bani. Ultima declaraţie a lui Băsescu chiar ar fi comică dacă n-ar fi tragică. Aflat la o întâlnire cu constructorii, Băsescu a emis o frază pompoasă şi de-a dreptul hilară: "România va ieşi din criză atunci când vor ieşi ţări ca SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, pentru că noi depindem de aceste ţări la capitolul exportului". Nu zău? Cred că domnul preşedinte a vrut să zică import în loc de export.


Pe lângă faptul că avem mereu mania de a ne compara în toate cu ţări precum cele sus amintite, suntem dependenţi de acestea pentru că multinaţionalele lor se află aici şi impun României să le importe produsele. Nici vorbă de export. România nu produce nimic, în consecinţă nivelul exporturilor există, dar lipseşte cu desăvârşire.

Mă mir că dn toată polologhia preşedintelui au fost extrase şi comentate multe declaraţii, dar asta a fost ignorată. E un afront la inteligenţa cetăţenilor cu care se pupă pe unde apucă şi pe ignoranţa cărora mizează. Şi pe care i-a vândut.

2 comentarii:

  1. a fost ignorată pentru este o remarcă aproximativ corectă. Surprinzător, nu? Exporturile sunt şi ele o componentă a PIB-ului şi unul dintre motoarele revigorării. A considera că nu sunt exporturi în România cred că este o greşeală. Evident, balanţa import-export înclină spre alte state (iar aici nu SUA sunt fruntaşe în cazul nostru, ci China şi Coreea de Sud). Atât timp cât ăia nu mai consumă, nici produsele exportate de la noi nu se mai cer pentru că nu pot fi asimilate. Dacă tu vezi pe stradă numai branduri vestice, asta u înseamnă că noi nu exportăm tot ce înseamnă industrie de metale şi pre-fabricate sau mult popularele (în Rusia, de exemplu), produse de tâmplărie şi Romstal. Nu încerc în nici un caz să fac o petiţie pentru Băse or smth.... dar cred că ai exagerat puţin. Îţi recomand puţin mai multă informare dacă este să abordăm subiecte de genul ăsta.

    te salut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Bogdan. Multumesc pentru comentariile tale. Am vrut doar sa scot in evidenta faptul ca politicientii nostri ies la tv doar cu declaratiile care le convin si care nu sunt daunatoare pentru campania lor electorala. Fara sa fiu expert in economie imi imgainez ca exportul exista, insa eu voiam sa atrag atentia asupra faptului ca noi suntem in Uniunea Europeana mai mult pentru ca pietele occidentale sa aiba aici piata de desfacere. Am devenit o sugativa pentru produsele lor, obligati sa le consumam, in detrimentul produselor proprii. Intrarea noastra in UE neoficial a fost ceva de genul "intrati, daca faceti ce zicem noi" si mai putin pentru performantele tarii, adica acele "argumente" oficiale care compun limbajul de lemn al politicienilor.

    Te salut si eu!

    RăspundețiȘtergere