sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Avatar şi finalul anticipat al lui James Cameron

Dacă admitem că e greu în ziua de azi să mai găseşti o idee originală pentru a face un film, aş putea să îi găsesc filmului "Avatar" scuze pentru platitudinea subiectului. Cu o seară înainte de "Avatar" (pe care, spun de la bun început, nu l-am urmărit în 3D) văzusem "Ultimul samurai", ceea ce a amplificat senzaţia de deja-vu . De câte ori nu aţi urmărit filme în care eroul principal este un viteaz ales să se infiltreze în tabăra inamică, de obicei o populaţie în curs de extincţie sau foarte săracă, dar localizată pe un bulgăre de aur, şi care, ajungând să îi cunoască de aproape pe localnici, îşi dă seama de injusteţea actului pe care urma să îl facă, se coalizează cu inamicul şi îl ajută să îl învingă pe agresor? De multe ori, nu? Pe lângă "Utimul samurai", ar mai fi "Dansând cu lupii" şi încă vreo câteva cu Dolph Lundgren.




Ok, atunci, dacă tema nu e originală, poate că efectele speciale să îl facă mai cu moţ. Repet, fără să îl fi văzut în 3D şi fără să fiu o admiratoare a filmelor cu efecte speciale, mă tem că nici la acest capitol "Avatar" nu m-a convins (o opinie pur personală: "Stăpânul inelelor" mi s-a părut superior şi mult mai impactant ca efecte). 3D este deja găselniţă pentru a impresiona la un capitol în care s-a ajuns la capăt cu imaginaţia. Cred că în 3D ar putea părea oarecum spectaculos şi "BD în acţiune".

Nu cunosc preferinţele politice ale lui James Cameron, dar impresia mea este că i-a ieşit o critică la adresa propriului guvern şi a politicii agresive a acestuia în lume. Unde se detectează în lume o resursă vitală şi aducătoare de bani, hop şi americanu' acolo. Cu armamentul sofisticat din dotare şi cu doza supremă de dispreţ faţă de alte culturi, cu atitudnea uniformizantă, păreau ei extratereştrii de care atât ne temem noi, pământenii, veniţi din cer să distrugă o civilizaţie, socotită de ei înapoiată, cum altfel?, pentru a instaura progresul.

Populaţia din Pandora se poate uşor identifica cu orice altă naţiune agresată azi de armata americană, în numele luptei împotriva terorismului. Până când pe fronturile de luptă din Irak sau din Afganistan se vor clarifica lucrurile, James Cameron a anticipat finalul pe care îl merită agresorii, într-o scenă cu adevărat memorabilă a filmului, dincolo fiarele mitice de peisajele spectaculoase de pe Pandora: să fie înfrânţi, încolonaţi, urcaţi în propriile elicoptere şi trimişi frumuşel acasă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu